Polisrapport 2010-10-08

Inbrott i bostad

Som många redan känner till har bostadsinbrotten på senare tid ökat generellt i Stockholms län. Under 2000-talet har det skett 4000/år. 10% av dessa (400) har Stockholms innerstad (inkl Lidingö) som brottsplats. Birkastan har drabbats av omkring 12/år.

Under 2009 ökade antal bostadsinbrott i länet till 6000! Stockholms innerstad hade drygt 600. Flera skäl ligger bakom ökningen: fler och effektivare hitresta ligor och unga killgäng som specialiserat sig på bostadsinbrott. Birkastan var dock ett undantag och tillbaka på normalnivå, efter en kraftig inbrottsvåg under 2008.

Prognosen för i år är att länet och innerstaden landar på den nya höga nivån, men att vi i Birkastan faktiskt ligger något under normalnivå. Hittills i år har vi drabbats av fem bostadsinbrott och två försök där gärningsmännen av någon anledning avbrutit angreppet.

Det är glädjande att Birkastan verkar klara sig bra nu, men det gäller att vi är vaksamma och irriterande hjälpsamma mot obehöriga i våra fastigheter och i vårt område. Många minns säkert 2008 då vi hade 40 bostadsinbrott i Birkastan. Hjälps vi åt kan vi hindra att det upprepas!

Våldsbrott
Under sensommaren har ett 20-tal brott mot person (misshandel utomhus, olaga hot och ofredande) begåtts i Birkastan. Under sommaren har ett gäng unga män vid flera tillfällen rånat jämnåriga i området kring Observatorielunden. Ett sådant grovt överfall skedde nattetid vid 7-Eleven på Rörstrandsgatan.

Stöld av cyklar
Under juli, augusti och september anmäldes drygt 300 brott i Birkastan. 36 cykelstölder är rapporterade. Vi misstänker att det finns en ”organisation” kring stölderna, med personer som letar upp och ställer fram cyklar som ett transportfordon sedan hämtar. Ser ni något som kan sättas i samband med stölderna, ring och tipsa polisen!

Skadegörelse - klotter
Många (ca 100) brott handlar om olika former av skadegörelse. Mer än hälften gäller klotter och skadegörelse mot kollektivtrafiken (Karlbergs station och T-bana Sankt Eriksplan).

Vasastans närpolis
Tulegatan 4 (reception öppen vardagar 8-16)
08-401 12 00
[email protected] (egendomsbrott): www.polisen.se

Tipsa
polisen
114 14

Polisen akut
112


polisanmälan


RSS 2.0