Polisen rapporterar 2010-06-24

Inbrott bostad

Dessbättre har vi inga bostadsinbrott att rapportera från Birkastan. I vårt närområdet (Torsgatan) greps tre män (20-åringar), den 7 juni på förmiddagen. De boende var hemma och såg, via tittögat, männen precis i stånd av börja bryta på dörren. Mannen skrek till och männen sprang iväg.

En observant och handlingskraftig taxichaufför såg männen fly ut ur fastigheten med kofötter i händerna. Taxichauffören följde efter den bil männen hoppade in i tills polispatrull stoppade bilen. Flyktbilen var falskskyltad med reg-skyltar stulna från Rörstrandsgatan strax innan inbrottsförsöket.

Vi tycker att taxichaufförens sätt att engagera sig i det han såg förtjänar stort beröm!
Inbrott källare/vind

Fyra inbrott i förråd källare/vind anmäldes i mitten av juni. Adresserna Norrbackagatan 70, Norra Stationsgatan 99, Rödabergsgatan 12 och Vikingagatan 24 har haft besök av tjuvar som stulit cykel, skidor, vinylskivor, matta, smycken, m.m.

Stöld av MC m.m.
Natten mot den 23 juni såg ett hemvändande vittne tre män (17-22 år) som höll på att lasta flera motorcyklar från Vikingagatan. Gärningsmännen blev störda av uppmärksamheten från vittnet och de lämnade i en svart skåpbil. Polisen stoppade fordonet, grep männen, och beslagtog en mängd stöldgods, allt tack vare vittnet som snabbt kontaktade Polisen!

Natten innan kontrollerades samma män och van på Ingarö, där ett vittne fått känslan av att de tre rekognoserade inför inbrott i bostadsområdet.

Mycket bra och snabbt agerande av vittnet på Vingingagatan!

 

 


Cykelstöld

Cykelstölderna fortsätter i området. De senaste veckorna har 12 cyklar stulits. Flera av det dyrbara slaget. Den 13 juni påträffade polisen två män och en kvinna i ett sykelförråd på Kadettgatan. 

Några dagar tidigare hade bostadsföreningen gjort en polisanmälan pga att någon bytt lås på cykelförrådet. En lapp hade lämnats med upplysningen "cykelverkstad öppnas inom kort". 

De tre personerna som nu är misstänkta för olaga intrång och olovlig kraftavledning, är kända sedan länga av polisen för diverse stöld- och narkotikabrott. Okänt i nuläget om den senaste tidens cykelstölder kan sättas i samband med den utlovade verksamheten.  

Stöld av mopeder
På eftermiddagen den 10 juni försvann tre nya mopeder av märket Peugeot från MC Varuhusets lastkaj, Norrbackagatan 47. Gärningsmännen hade under några minuter hunnit plocka ut mopederna ur kartongerna och försvinna från platsen. Inga spår finns efter gärningsmännen.

Skadegörelse på bilar
Tyvärr har vi haft flera fall av skadegörelse på bilar i vårat område på senare tid. Det har handlat om två fall då någon gått på bilar och trefall där man slagit av backspeglar.
En man har under maj flera gånger besökt en butik på Rörstrandsgatan. Mannen är misstänkt för sexuellt ofredande (exhibitionism). Mannen är ca 40 år, ca 170 cm lång, korta ben, bruna ögon runt ansikte. Han utger sig för att vara fönsterputsare. Är han synlig i området kontakta polisen. Eventuellt kan mannen ha sydamerikanskt ursprung.

TIPSA POLISEN PÅ 114 14!


Polisen rapporterar 2010-06-10

Inbrott bostad
Inga anmälda bostadsinbrott i Birkastan under senaste tiden. I närområdet (Hälsingegatan) observerade flera vittnen tre män i samband med ett bostadsinbrott den 3 juni. Dessa var 30-40 år, 175-180 cm långa, svarthåriga, atletiskt byggda, svartklädda.

En våg av bostadsinbrott befaras i Stockholms län i september. Detta baseras på erfarenheter från tidigare år.

Tidigare uppgångar har berott på att vissa grupper av kriminella unga män och hitresta ligor varit aktiva.

Inbrott källare/vind
Flera inbrott i källare/vind (och försök) har skett, bl a på Norrbackagatan och Karlbergsgatan. En man som gick på taken och gjorde inbrott i vindsförråd på Gästrikegatan den 1 juni greps.

Skadegörelse (klotter)
Flera ”tags” klottrades på Sankt Eriksplans tunnelbanestation i slutet av maj. En väktare blev vittne till detta och grep en av personerna. Väktaren blev utsatt för våld av en grupp som försökte frita den gripne.

I mitten av maj såg två väktare en man som klottrat på Atlasmuren. Mannen greps.

Trafik
En man är misstänkt för drograttfylleri efter att ha kört bil från en adress på Norrbackagatan. Mannen är även misstänkt för narkotikabrott och grov olovlig körning.

Våld
En ung utländsk man ofredade och förolämpade en kvinnlig spärrvakt på Sankt Eriksplans T-banestation i slutet av maj. Mannen greps.

Brott mot äldre
Under maj månad har brott mot äldre ökat markant i Stockholms stad. Flera fall har gemensamt signalement men med olika tillvägagångssätt. Kvinnan utger sig vara från Skatteverket, eller så vill hon sälja/ prova rullatorer, kontrollera service, städning, m.m. allt i syfte att komma in i den äldres bostad och där uppehålla och distrahera så att den andra gärningspersonen får fritt spelrum att söka igenom bostaden och stjäla värdesaker.

Kvinnan beskrivs som ”söt”, 25-40 år, mörkt hår (ljus peruk har används). Ser någon denna kvinna som följer efter en äldre person eller ringer på hos någon äldre granne, kontakta polisen.

Stöld i butik
Tre kvinnor har stulit kläder från en butik på Rörstrandsgatan den 15 maj. Kvinnorna var i 30-35 års åldern, en av dem bar på en liten hund. Två av dem hade stora rockar på sig och de bar på stora väskor.

Bedrägeri
En boende fick veta av banken att hennes konto är spärrat. Någon har gjort uttag från hennes konto från Storbritannien. I mitten av maj såg ett vittne ett fordon (med engelska registreringsskyltar) och personer i samband med ett bostadsinbrott på Södermalm.

Flera fall av bluffakturor bl a från ett företag som kallar sig EURO MILLIONS. De försöker få mottagaren att betala för lotter de inte beställt. Får ni falska fakturor. Betala inte! Gör en polisanmälan.

Cykelstöld
I slutet av maj har flera personer upptäckt att någon stulit deras cyklar från cykelstället vid valvet Bråvallagatan 9. Flera avklippta kabellås har hittats på platsen.

Övrigt
En man har under maj flera gånger besökt en butik på Rörstrandsgatan. Mannen är misstänkt för sexuellt ofredande (exhibitionism). Mannen är ca 40 år, ca 170 cm lång, korta ben, bruna ögon runt ansikte. Han utger sig för att vara fönsterputsare. Är han synlig i området kontakta polisen. Eventuellt kan mannen ha sydamerikanskt ursprung.

TIPSA POLISEN PÅ 114 14!


Birkastans dag

Birkastans dag hålls första söndagen i september sedan snart tre år tillbaka. Här får ni följa arbetet kring dagen, läsa om alla aktiviteter och erbjudanden inför dagen och se bilder och mycket annat kul.

Vill du vara med och arrangera Birkastans dag, delta på något vis eller bara ge tips och råd maila oss gärna på [email protected].


Hundgruppen

Hundgruppen jobbar för att öka förståelsen och kommunikationen mellan hundägare och hundrädda. Här kommer vi berätta om deras arbete och också lägga upp nyheter som gäller hundar.

Har ni idéer, åsikter eller vill ingå i hundgruppen är det bara att maila till [email protected].


Nyheter

Under fliken "Nyheter" kommer vi presentera lite kul nyheter om området. Det är viktigt för trivseln att även trevliga och roliga händelser tas upp till ytan.

Har du några tips så mottager vi gärna de på [email protected].

Polisen rapporterar

Under kategorin "Polisen rapporterar" kommer vi publicera de utskick polisen gör till det befintliga nätverket i Birkastan. Polisen tipsar och berättar om vad som hänt i området och ger råd om hur vi kan skydda oss. Hela tanken med rapporterna och med nätverket är att fler ska bli uppmärksamma och hjälpa varandra att slippa bli utsatta för brott.

Vill du få polisens rapporter direkt på mail? Maila till [email protected].

Trygghetsrådet

Birkastans trygghetsråd startades av Vasastans närpolischef Lasse Lehman för ca 2 år sedan. Sedan dess sitter en grupp människor med i rådet med anknytning till Birkastan. Det är boende, företagare och representanter från polis och Filadelfiakyrkan. Trygghetsrådet verkar för att få en tryggare och mer trivsam stadsdel. Rådet är idag indelat i ett antal grupper:

*Nätverksgruppen - jobbar för att få med fler i vårt boendenätverk och skickar ut information som är till stor nytta för både boende och verksamma i området via mail. Vill du gå med i nätverket? Maila till [email protected].

*Marknadsföringsgruppen - jobbar med att tillföra trivsamma aktiviteter i området, som t.ex. Birkastans dag. Det är också vi som driver den här bloggen.

*Hundgruppen - försöker bl.a. få ökad förståelse och kommunikation mellan hundägare och hundrädda. Vasastan är hundrikt och ämnet är många gånger laddat. 

*Ungdomsgruppen - har än så länge inte riktigt kommit igång men med nya medlemmen Erik kommer detta att ändras inom snar framtid. Tanken är att även våra unga ska få göra sina röster hörda.
 
Under den här fliken kommer du kunna följa Trygghetsrådets arbete. Vill du angagera dig, gå med i någon grupp eller bara har åsikter, kan du maila till [email protected].


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0