Polisrapport maj 2011

Hej Birkastan och Vasastan!

Först lite info om Er lokala polis.
Vi har fått ny besöksadress. Den gamla Tulegatan 4 renoveras. Vår station och reception hittar ni runt hörnet, öppet tider som vanligt 8-16 vardagar. Vi har också fått nya telefonnummer, till Vasastans närpolis är det 010-563 79 96 (reception). Lokalerna som vi nu har är tillfälliga, vart vi hamnar sedan vet vi inte riktigt än, men det lutar åt Odenplan. 

Bostadsinbrott i Vasastan.
Vi ser inte ännu i år någon tydlig serie av bostadsinbrott med specifikt tillvägagångssätt, som ex manipulerade kantreglar på pardörrar. Dock har det varit en handfull sådana. Andra tillvägagångssätt är att gärningsmännen slår ett hål i dörrspegeln under brevinkastet på pardörrar och på så sätt når dörrvredet och öppnar dörren. Det vanligaste är dock klassiska bryt mellan dörr och karm med kofot eller spettliknande järn. Lägenheter på markplan drabbas av uppbrutna fönster eller krossade fönster i balkongdörr.

Viktiga tips till boende!
- Har ni äldre pardörrar - spärra de skjutbara kantreglarna med skruv (eller byt ut dem mot moderna kantreglar som inte går att manipulera utifrån). Fundera också på gallergrind innanför pardörren.
- Förvara värdesaker på ett säkert sätt.
- Gör en lista på värdesaker med alla unika detaljer dokumenterade, som ex. gravyr eller serienummer. Fotografera era värdeföremål! De unika detaljerna måste snabbt in i polisanmälan, eftersom vi fortlöpande går kontroller av vad som säljs och pantsätts i staden. Nyligen kunde vi binda två gärningsmän till ett inbrott på Dalagatan tack vare att gravyren på pantsatt ring fanns med.
- Lås dörren när ni är hemma (ej sjutillhållarlåset).
- Hjälps åt i huset att hålla koll på folk som springer i fastigheten. Se över ert "skalskydd", dvs entréporten med dess inpasseringssystem. Är det dags att byta kod?

Stöld av nycklar
Sedan en tid har det uppmärksammats att nycklar – både hus- och bilnycklar – samt mobiltelefoner stjäls i skolor i Stockholms län (30 tal brott). Mest drabbat är Roslagen, Norrort och Söderort, men även Nacka, Södertörn och City. Med hjälp av telefonerna eller via annan personlig information som tillgripits i samband med stölderna har sedan bostadsinbrott skett vid de flesta tillfällena.
Vid ett flertal tillfällen har nycklar och telefoner stulits ur jackor som förvarats i olåsta utrymmen så som kapprum, korridorer eller från olåsta omklädningsrum till t ex gymnastiksalar.
Utöver detta har det också stulits ur olåsta personalskåp men man har också brutit upp låsta personal- och elev skåp. Tre personer har gripits efter stöld från en av Vasastans skolor. Se över rutiner kring era och era barn nycklar, mobiltelefoner, kort med namn m.m. Om någon stjäl nyckeln, hur lätt är det att hitta bostaden...

Inbrott i bil
Tyvärr har inbrott i bil ökat mycket kraftigt i Vasastan (nästan en fördubbling hittills i år). Det som tillkommit är en mängd brott där backspegelglasen med bakomliggande reglermotorer från företrädelsevis tyska bilar (BMW, Audi, Mercedes-Benz).

Stöld av cykel
Glädjande nog har cykelstölderna minskat i antal i Vasastan. Dock har 134 cyklar stulits i Vasastan hittills i år. Märk cyklarna. Förvara dem säkert över natten.

Hjälps vi åt kan vi göra det svårare för dem som tar sig friheten att stjäla inte bara era ägodelar utan er trygghet och tid. Alla måste försöka bidra, släpp t ex inte in tjuvarna i fastigheten när ni är på väg hem. Var inte hjälpsam i onödan, vaksamhet krävs av alla. Misstänker ni att någon förbereder brott, ring Polisen 114 14 (eller om det är akut 112).

RSS 2.0